Polen, Hongaren, Marokkanen en Turken. Westlanders zijn meestal niet dol op buitenlanders en vluchtelingen, ondanks dat ze hard nodig zijn in onze kassen. In de bijbel lezen we juist dat God enorm veel geeft om vluchtelingen. Wist je dat Jezus zelf een vluchteling was? Hoe wil God dat wij met buitenlanders en vluchtelingen omgaan?

Doel
Met deze studie willen we jongeren laten zien dat God in zijn hart een bijzonder plekje voor vluchtelingen heeft en voor ze zorgt. Daarna denken we na over hoe we zelf goed met vluchtelingen kunnen omgaan.

Voorbereiding
Om de deelnemers aan je groep vooraf op te warmen, kun je ze vooraf een filmpje laten kijken, een bijbeltekst laten lezen of foto’s laten bekijken. Hierbij wat opties:

 • Fotograaf Sven Valkenier heeft een fotoreportage gemaakt van wat er speelt rond Calais, op 3,5 uur rijden van Nederland. Laat de deelnemers van je groep het verhaal lezen en de foto’s bekijken op internet. Bedenk dat ook in Hoek van Holland vluchtelingen naar Engeland proberen te komen.
 • Je kunt de deelnemers aan je groep vooraf dit filmpje van het Klokhuis per mail toesturen, met de vraag of ze dat willen bekijken.
 • Op migrants.eu/videos vind je recente video’s rond immigratie en vluchtelingen. Een aanrader is de documentaire Kingsley’s Crossing (wel Engels gesproken en ondertiteld).
 • Eventueel kun je de deelnemers vooraf één van de bijbelteksten (zie verderop) laten lezen.

Opwarmer in de groep
Als opwarmer kun je de volgende stellingen in de groep bespreken:

 • In Nederland is geen plek voor economische vluchtelingen
 • Ik geef nooit wat aan straatkrantverkopers
 • Vluchtelingen die gevaar lopen in hun eigen land zijn van harte welkom
 • God houdt een beetje extra van vluchtelingen

Inhoudelijke voorbereiding
Jezus was zelf een vluchteling. Het eerste wat Jezus doet als hij op aarde is gekomen, is vluchten! En dat is niet uniek. Het zijn van een vreemdeling is helemaal ingebakken in het Joodse volk. Zoals als wij elk jaar de Tweede Wereldoorlog herdenken, zo herdenken de Joden dat God ze uit Egypte bevrijd heeft. Elk jaar vieren ze het Loofhuttenfeest. God vraagt de Joden dan een week lang in hutten van grote bladeren te wonen, om ze te herinneren aan hun bevrijding uit Egypte.

Joden hebben in hun identiteit verankerd dat ze vluchtelingen zijn. Elk jaar staan ze erbij stil. En dat heeft niet alleen met Egypte te maken. Bijna alle grote namen uit het Oude Testament zijn op de vlucht geweest! Koning David was jarenlang op de vlucht voor Saul, ging van grot naar grot. Mozes, de man die Israël Egypte uit leidde, was 40 jaar in de woestijn, op de vlucht omdat hij zelf iemand vermoord had. Abraham was niet op de vlucht, maar ook hij kreeg van God de opdracht om naar een vreemd land te trekken en zwierf een tijd.

Als je gaat lezen in de bijbel merk je dat dat vluchtelingen een bijzondere plekje hebben in Gods hart. Hij geeft aan het volk van Israël ook allerlei praktische opdrachten om te zorgen dat vluchtelingen goed behandeld worden. Als je in de bijbel zoekt op ‘vreemdelingen’ kom je bijzonder veel tegen.

Dat ‘vreemdeling zijn’ kom je tegen bij het Joodse volk, maar heeft ons ook nog wat te zeggen voor nu. Petrus zegt dat christenen ook vreemdelingen zijn op deze aarde. Christenen moeten zich een beetje als vreemdeling voelen en gedragen, want ze horen in de eerste plaats bij ‘het volk van God’ en leven daardoor enigzins als vreemden tussen de mensen.

Afsluiter in de groep
Bespreek vraag 2 in de groep (zie onderaan). Herhaal het doel van deze studie nog een keer en nodig mensen uit om de volgende keer samen een uitstapje te maken naar het Humanity House (zie hieronder).

Uitstapje
Na het bespreken van dit thema kun je met je groep naar het Humanity House in Den Haag gaan, Prinsegracht 8. Daar ervaar je zelf wat het is om vluchteling te zijn. Een aanrader! Na afloop van het bezoek kun je samen Psalm 57 lezen, een Psalm van David toen hij op de vlucht was voor Saul.

Bijbelteksten
De volgende bijbelteksten hebben te maken met vreemdelingen, vluchtelingen en buitenlanders:

 1. Jezus moet vluchten: Matteüs 2:13-15
 2. Mozes op de vlucht vanwege een moord: Exodus 2:11-15
 3. Abraham door God naar het buitenland gestuurd: Genesis 12
 4. Ruth is een economische vluchteling: Ruth
 5. David op de vlucht voor Saul: 1 Samuel 23:14-24:19
 6. Opdracht om van vluchtelingen te houden: Leviticus 19:34
 7. Opdracht voor het Loofhuttenfeest: Leviticus 23:39-43
 8. Opdrachten om praktisch voor vreemdelingen te zorgen: Deuteronomium 24:14-22
 9. Petrus zegt dat christenen ook vluchtelingen zijn: 1 Petrus 2:9-12

Vragen voor in de groep

 1. Heb je wel eens met mensen uit het buitenland te maken? Op je werk, op school, in je familie, ergens anders?
 2. Nu je leest dat God veel om vluchtelingen geeft, hoe kun je in jouw leven iets van die liefde aan buitenlanders en vluchtelingen laten zien?
 3. Petrus schrijft in één van zijn brieven dat christenen eigenlijk ook vluchtelingen zijn. Wat bedoelt Petrus daarmee? Wat zouden de praktische gevolgens voor ons in deze tijd kunnen zijn?

 

 

Leave a Reply